|
... betöltés folyamatban ...
|
 

Ablaktanácsadó kiskönyv

Kérje az ingyenes ablaktanácsadó kiskönyvet, hogy amikor elindul ablakot választani kéznél legyen minden fontos információ!

Regisztrálok »»

 

Ablakválasztó kalauz

A megfelelő műanyag ablak kiválasztása bonyolult feladat.

Töltse ki a tesztet, és azonnal megtudhatja melyik az Önnek leginkább megfelelő ablak!

Online tesztkitöltés »»

 

Önök írták...

„Végre tisztán látok. Azt hiszem, más területeken is elkelne egy ilyen hasznos weboldal. Köszönöm, hogy létrehozták!”

Csalgó Ferenc
Budapest

„Nagyon örülök, hogy valakinek eszébe jutott világosan magyarázni. Annyi helyen érdeklődtem már, de az eladók nagy része azt sem tudta, melyik ablak, hova, mire való. Szerintem nekik is hasznos lenne az ablaktanacsado.hu. :)”

Dávid Rebeka
Sopron

„Röviden? Közérthető, alapos és meglepően őszinte. Mindenkinek ajánlom az ablatanacsado.hu cikkeit, aki tudatosan akar ablakot venni, mégpedig jót.”

Horváth Dávid
Hajdúszoboszló

„Tele voltam kérdésekkel az ablakválasztást illetően, és már-már azt gondoltam, én vagyok nehéz eset, hogy mindenre szeretném tudni a választ. Itt megkaptam minden információt... olyat is, amire nem is számítottam. Köszönöm az ablaktanacsado.hu szakértő csapatának!”

Szalai Balázs
Mosonmagyaróvár

 

7 halálos vétek az építkezéseknél...
és az elkerülés féltve őrzött titkai

Gyakran halljuk építkező ügyfeleinktől, hogy bizony mennyi gonddal és vesződséggel jár az építkezés. Mindemellett bosszantó, hogy egyik munkafolyamat sem fejeződik be időben és az előre megállapított költségkeretek között.

 

Mindezen kellemetlenségek és plusz költségek elkerülése érdekében a közel 20 éves építőipari tapasztalatunk alapján összefoglaltuk Önnek azt a 7 halálos vétket, amelyeket mindenképpen érdemes elkerülnie, hogy ne kelljen szembesülnie az említett nehézségekkel. Íme...

 

 

1

Halálos vétek: Alulkalkulált költségekkel a végén mindig többe kerül...

 

Az építés megkezdése előtt általában minden okos építtető készít egy költségvetést, amelyben saját maga kiszámolja, vagy egy költségtervező program segítségével kiszámoltatja a házépítés várható költségeit. Az esetek nagy többségében ezek a kalkulációk azonban felületesek, ill. a beépülő termékek árát aznapi piaci átlagárral számolva adják meg. Az építkezés előrehaladásával az előre kalkulált költségek pedig csak nőnek és nőnek, melynek okai a következők:

  1. Emelkednek a termékárak (éves szinten közel 10%-kal)
  2. Az eredetileg betervezett anyagok (például: csempe, járólap, kazán, cserép stb.) csak egy picit jobbra, szebbre való cseréje — mondván, hogy ez a pár százalék elenyésző többletkiadást jelent — hozzávetőlegesen 5-10%-ot jelenthet tételenként. Ha úgy számolunk, hogy az összes anyagköltség egy átlagos családi házon 14-15 millió forint, akkor ez az „apró” plusz 700.000-től akár 1.500.000 forintig is rúghat.
  3. Egyéb apróbb, a listából kimaradt költségek: Ilyenek lehetnek: gázterv 25-40 ezer forint, csatornabekötési terv, kémény átvételi díja, áramfejlesztési hozzájárulás, stb.

A fenti esetek miatt sokszor előfordul, hogy az építés vége felé elfogy a rendelkezésre álló pénzkeret, az építtető tulajdonos nem tud határidőre elkészülni a kivitelezéssel, ezért még az albérletet is két ill. három hónappal tovább kell fizetnie.

 

 

2

Halálos vétek: Az „olcsó, de jó” vállalkozó sok plusz kiadást és bosszúságot okozhat

 

Önnél is előfordulhat, hogy a házépítésre szánt korlátozott büdzsé miatt önhibáján kívül a legolcsóbb ajánlatot fogadná el, hiszen a kivitelezők a munka megszerzésének érdekében mindent megígérnek.

 

Alapszabály, hogy a bekért ajánlatok közül a legolcsóbbat és a legdrágábbat az elbírálásnál alapban hagyja ki! Nagyon fontos, hogy az összes kapott ajánlatot tételesen nézze át és csakis az almát az almával hasonlítsa össze, és ne a körtével, hiszen csak így kaphat egységes képet. Egy tipp: ha nincs meg a szükséges pénzügyi keret, akkor inkább próbáljon meg egy szimpatikus kivitelezővel vagy termékforgalmazóval megegyezést kötni. Kérjen további engedményeket esetleg fizetési haladékot, de nagyon fontos, hogy soha ne a legolcsóbb ajánlatot válassza.

 

 

3

Halálos vétek: „Csapj a markomba!” — az írásos szerződések hiánya

 

Jó magyar szokásként „az én adott szavam becsülete mindennél többet ér” címmel az írásos megállapodások (legtöbbször) elmaradnak. Törekedjen arra, hogy mindig készüljön írásos megállapodás a szállítási és a beépítési határidőről és fixálja le előre a megállapodott munkadíjakat. Ne derüljön ki utólag, hogy ez meg ez még hozzájött az árakhoz és ezért ennyivel többe kerül. Mivel sajnos a papírok világát éljük, legyen kezében mindenről papír, és ne hagyatkozzon szóbeli megállapodásokra. A szerződés összeállítása kevesebb időt vesz igénybe, mint negyed óra (akár csak kézzel írott) viszont rengeteg bosszúságot, energiát, de főleg pénzt tud vele megspórolni.

 

 

4

Halálos vétek: Bábeli zűrzavar a kivitelező szakemberek között

 

Több szakipar együttes munkája esetén nagyon fontos dolog, hogy a szakemberek eleget kommunikáljanak egymással, illetve legyen valaki, aki a szakipari munkák koordinációját elvégzi és összefogja a csapatot. Amennyiben az építkezést Ön tartja kézben, úgy Önnek kell a fentiekre odafigyelni. Az Ön feladata, hogy az egyes kivitelezőkkel megállapodjon, hogy ki, mit, mikor csináljon és ehhez tartsa is magát. Sok terhet és felelősséget levehet azzal a saját válláról, ha az egész építkezést egy generálkivitelezőre bízza. Így a kommunikáció és az egyes folyamatok irányítása és egyeztetése az ő feladata lesz, és ezzel időt, energiát és pénzt spórolhat meg.

 

 

5

Halálos vétek: Amikor menet közben valahol elveszik a minőség

 

Sose feledkezzen meg a beépítésre kerülő anyagok, valamint a szolgáltatások, a beszerelés és a kivitelezés megfelelő minőségének folyamatos ellenőrzéséről.

 

Az építkezés során felhasznált anyagok minőségi megfelelősségére garanciát adhat a CE jelölés (amely 2009. február 1-töl kötelező érvényű), mert ez európai színtű minőséget takar. Sajnos hazánkban ez még nem kap akkora figyelmet, mint a ház külső megjelenése, mert a laikus házépítő általában sokkal többet gondolkodik az új háza csinosítgatásán, mint az épület alapvető szerkezeti elemein (fal, tető, ablak). Pedig a festés viszonylag gyorsan és könnyedén megváltoztatható később is, de a rosszul kivitelezett kőművesmunkán (alapozás, falazás, stb.) utólag már nehezebb és költségesebb javítani.

 

A kivitelezéssel kapcsolatos munkavégzés megfelelő minőségét csak a résztvevő vállalkozók felelősségének előzetes tisztázásával lehet teljes körűen biztosítani. Ha elmarad az előzetes írásos megállapodás, hogy ki miért felel, és ki mit kell, hogy ellenőrizzen, továbbá kinek mikorra és mivel kell készen lennie, akkor később előfordulhat, hogy a felmerült hiba kapcsán a „mesterek” csak egymásra mutogatnak és Ön nehezen tud igazságot tenni köztük. Mindig arra gondoljon, hogy az Ön háza épül és Ön fog benne lakni később, az elvárt minőség tehát Önnek a legfontosabb.

 

 

6

Halálos vétek: Ha csak egy „kicsit” átpofozzuk a terveket

 

Gyakran előfordul, hogy az építész tervező által készített kiviteli terveket, az eredetileg lefektetett alapokat a megrendelő „lazán” veszi, és az építkezés folyamán a saját ötletei szerint menet közben kisebb-nagyobb módosításokat kér. A kiviteli tervdokumentáció komoly műszaki tervezés és kalkuláció szerint készült el, ahol az épület műszaki részletei, statikai és gépészeti paraméterei egymással összhangban kerültek meghatározásra.

 

Sok kellemetlensége származhat belőle, ha az eredeti tervet csak kiindulási alapként kezeli, és menet közben mindennemű egyeztetés nélkül változtat rajta, mondván, hogy majd a kőműves vagy a szerelő megoldja. Ennek az lesz az eredménye, hogy az épület összehangolt műszaki ismérvei felborulnak mind statikai, mind hő technikai szempontból és az eredetileg garantált műszaki jellemzők megváltoznak. Ráadásul nagy eséllyel számíthat a kivitelezés határidejének csúszására, továbbá esetlegesen arra is, hogy a használatba vételi engedélyt nem kapja meg, hiszen lényegesen eltért az eredeti tervektől. Ezért nagyon fontos, hogy sose változtasson az elkészült terveken, vagy ha ez mégis indokolt, akkor feltétlenül egyeztessen a tervezőjével!

 

 

7

Halálos vétek: „Csak szép sorjában az összetevőkkel”, azaz rend a lelke mindennek...

 

Ahhoz, hogy végeredményként azt a házat kapjuk, ami álmaink „netovábbja”, sok mindennek kell tökéletesen összeállnia. Tökéletesről csak beszélhetünk, ha a folyamat során minden építőelem már önmagában is kiváló. Ennek biztosításához szükséges a folyamatos ellenőrzés, melyet elvégezhet Ön is, de célszerűbb (és elvileg kötelező) szakember alkalmazása. Ez a szakember a felelős műszaki vezető. Ő lesz, aki Ön helyett gondoskodik a kivitelezés szakmai színvonaláról, ellenőrzi a beépített anyagok minőségét és felügyeli a technológiai sorrend betartását. Ami pedig a legfontosabb, hogy mindezzel átvállalja Ön helyett a végső felelősséget. A felelős műszaki vezető Önt képviseli, vezeti az építési naplót, koordinálja az alvállalkozókat, ügyel a szabályok betartására, és gondoskodik a ház terveknek való elkészültéről — de a legfontosabb igazából az, hogy a számlákat mindig csak az általa már elfogadott és átvett munkákra fizesse ki. Így biztosítva Önmagának a több évtizedes megelégedettséget, melyet új ház nyújt.

 

 

Összefoglalva tehát a jó tanácsok:

 

  1. Figyeljen az alapos költségtervezésre! Igyekezzen számolni a lehetséges árváltozásokkal is.
  2. Körültekintően válasszon kivitelezőt! Ne fogadja el a legolcsóbb és a legdrágább ajánlatot. Ha lehetséges, kérjen ajánlást és referenciákat.
  3. Ragaszkodjon az írásos megállapodásokhoz! Nehogy később derüljön ki, hogy az annyi mégsem annyi.
  4. Legyen egy felelős személy, aki összefogja a munkálatokat! A folyamatos kommunikáció és a munkák helyes sorrendjének betartása az építkezés legfontosabb mozgatórugói.
  5. Tartsa szem előtt a minőséget! Ne felejtse el, hogy a rosszul megválasztott alapanyagok és szolgáltatások negatív következményeivel később Önnek kell majd együtt élnie.
  6. Terveztessen és ne tervezzen! A tervezés folyamatát bízza szakemberre, mert a hozzáértés hiánya beláthatatlan következményekkel járhat.
  7. Ellenőrizzen, vagy ellenőriztessen! Különben előfordulhat, hogy mást kap, mint amire vágyott.

 

Sikeres és örömteli építkezést kívánva üdvözlettel:

 

Bojtor Gyula

Foton Nyílászáró Szerkezeteket

Gyártó és Forgalmazó Kft.

www.fotonablak.hu

 

Legyen tájékozott és gyűjtse be időben az összes fontos információt, ami az ablakvásárláshoz szükséges, hogy értékes forintokat takarítson meg!
Most INGYENESEN hozzájuthat a nélkülözhetetlen tudnivalókat tartalmazó, online Ablaktanácsadó Kiskönyvhöz!

Ablaktanácsadó Kiskönyv

Online Ablaktanácsadó Kiskönyv
és 12 részes Magazin

 

Regisztráljon az ingyenes online Ablaktanácsadó Kiskönyvért, hogy amikor elindul ablakot választani, birtokában legyen minden fontos információ!

Regisztrálok »»

Vissza az oldal tetejére

 
Árajánlatkérés  •   Rendelések követése